Going. | Beaujolais Nouveau est arrivé! - Piwnica Pod Baranami

Beaujolais Nouveau est arrivé!

11:00 | Czwartek, 16 listopada 2017
Piwnica Pod Baranami

Jedzenie

Free

Free

Kiedy? 16 listopada 2017!
Co? Premiera młodego (mającego 2 miesiące) czerwonego wina Beaujolais Nouveau!
Gdzie? W Piwnicy pod Baranami!

Każdego roku

When? November 16 2017!
What? A nationwide festival celebrating two-month-old Beaujolais Nouveau red wine!
Where? At the bar in Piwnica pod Baranami!

Every year on the third Thursday of November, the young red vin de primeur Beaujolais nouveau is released on to the market in a frenzy of promotion, buying and drinking. Just 6-8 weeks old, the wine is intended for immediate consumption.

Not everyone in Paris is a fan. In fact, the light, fruity wine is as divisive in France as football or politics. But what’s certain is that the night of Thursday November 16 2017 will belong to Beaujolais Neuveau!

GARŚĆ CIEKAWOSTEK:
------------***------------
Beaujolais nouveau lub beaujolais primeur to młode, lekkie, cierpkie czerwone wino pochodzące z rejonu Beaujolais na północ od Lyonu we Francji. Na świecie znana jest nazwa beaujolais nouveau, natomiast we Francji wino to sprzedaje się przeważnie pod równoważnym określeniem beaujolais primeur.
------------***------------
Beaujolais nouveau, podobnie jak większość pozostałych czerwonych win z regionu Beaujolais jest produkowane z winogron odmiany GAMAY, w wyniku przyspieszonego procesu winifikacji, zwanego maceracją węglową. Proces produkcji pozwala na szybkie zakończenie fermentacji, a wino jest sprzedawane zaraz po jej zakończeniu, jednak w konsekwencji żywotność takiego wina jest ograniczona do około roku.
------------***------------
Charakterystyczny smak beaujolais nouveau nie zależy od szczepu gamay, ale od sposobu winifikacji i utrzymywaniu wysokiej wydajności (co nie sprzyja koncentracji składników aromatycznych i zapewnia lekkość). Bywa porównywany do smaku lizaka albo gumy balonowej. Beaujolais nouveau ma przez to miłośników również wśród osób, które stronią od klasycznego wina. Z chemicznego punktu widzenia na nutę zapachową wpływ mają octan amylu (o zapachu bananów) i octan etylu.
------------***------------
Beaujolais nouveau należy podawać dość chłodne (12-14°C).
------------***------------
W trzeci czwartek listopada przypada święto Beaujolais, kiedy po raz pierwszy oferuje się w sprzedaży wino z bieżącego rocznika. Ten termin jest usankcjonowany prawnie. Świętowanie rozpoczęcia sprzedaży beaujolais nouveau było kiedyś lokalną tradycją w barach w Lyonie, ale dzięki wysiłkom marketingowym moda rozpowszechniła się na cały świat.
------------***------------
Beaujolais nouveau jest najbardziej znanym winem de primeur (nouveau), choć zgodnie z francuskim prawem winiarskim jeszcze z kilkudziesięciu francuskich apelacji można sprzedawać wina w tym samym roku, co winobranie, pod warunkiem oznaczenia ich jako primeur albo nouveau.
Podobne regulacje istnieją m.in. we Włoszech (novello) i Hiszpanii (joven).
------------***------------
Winiarze, producenci beaujolais nouveau promują swój produkt jako proste, lekkie, bezpretensjonalne wino, co wywołuje wzburzenie licznych krytyków, którzy oczekują czegoś więcej. W regionie Beaujolais produkowane są także liczne inne wina, nadające się do dłuższego leżakowania, a niektóre z nich mają prawo do własnych apelacji. Od jednej trzeciej do połowy wina z regionu jest produkowane w wariancie beaujolais nouveau.

Pobierz Going. i miej miejski kalendarz zawsze pod ręką.
więcej
  zywotnosc     roku     swiatbeaujolais     oczekuja     konsekwencji     lekkosc     pochodzace     nouveau     belong     listopada     rozpowszechnila     takiego     koncentracji     znana     jednej     wine     bezpretensjonalne     promuja     premiera     lyonie     twomonthold     marketingowym     inne     nationwide     baranamievery     przypada     kiedy     2017co     bywa     caly     consumptionnot     swieto