Going. | BanglaDish | KUK na BARCE vol. 1 - Barka

BanglaDish | KUK na BARCE vol. 1

12:00 | Niedziela, 14 stycznia 2018
Barka

Jedzenie

TBA

TBA

-- Please scroll down for English --

Ahoj Marynarze! Na dobre rozpoczęcie nowego roku wyruszajcie z nami w kolejny międzykulturowy gastrorejs. Sukces CHO na PHO zainspirował nas do pracy i kulinarnych poszukiwań. Oto przed Wami nowy cykl wydarzeń: KUK na BARCE!

KUK na BARCE to wyjątkowy weekend i jedyny taki czas w żegludze, kiedy stery łodzi przejmuje KUK i kuchnia, a cała załoga schodzi pod podkład, by przygotowywać dla Was strawę. Impreza będzie odbywała się cyklicznie i na każdą edycję zaprosimy innego szefa kuchni. Wyłowimy nietuzinkowe postacie, które pomogą odkryć nowe, kulinarne lądy, przybliżą hity w tradycyjnych odsłonach prosto z ulicznego targu czy kuchni wielopokoleniowej rodziny, gdzie przepisy przechodzą z pokolenia na pokolenie. KUKiem może być zarówno lokalny, kreatywny szef, jak i utalentowany przybysz z dalekich krajów, który zaczarował nas swoją pasją, talentem kulinarnym i chęcią podzielenia się rodzimą tradycją. Smakuj z nami nowe doznania, ahoj kulinarna przygodo!

BanglaDish to pierwsza odsłona nowego gastrorejsu Barki i rzadko eksplorowane lądy jednego z najbardziej zaludnionych krajów świata - Bangladeszu. Kuchnia bengalska jest prosta i nieprzekombinowana, a z drugiej strony wymagająca dużej kreatywności, umiejętności łączenia przypraw i wyciągania smaku, z pozornie opornych składników.

KUKiem, który przejmuje nasze stery w weekend 13-14 stycznia jest bardzo zdolna i niezwykle urocza Sumona Noor, mieszkająca w Krakowie z rodziną od ponad trzech lat. Jest zakochana w fotografii i gotowaniu, a jej talent i pasja pomogą nam przygotować tradycyjne, bengalskie dania, które ciężko spotkać na co dzień w Europie. Propozycje zostały dobrane tak, aby każdy znalazł coś dla siebie. Zapraszamy wielbicieli mięsnych propozycji, wyznawców kuchni roślinnej i całe rodziny z dziećmi. Smakuj Bangladesz z Barką!

Menu:
- Chicken roast z maślanym sosem z orzechami nerkowca
- Curry z wołowiną w 7 przyprawach
- Cieciorka Chotpoti z sosem tamaryndowym i plackami puchka (danie wegańskie)
Każde z dań serwujemy z aromatycznym ryżem pulao.
- Mango lassi

Potrawy będą przygotowane w możliwie jak najbardziej tradycyjny sposób i podane w domowej atmosferze. Oprócz głównego menu postaramy się przybliżyć Wam tradycje Bangladeszu, a dla najmłodszych zorganizujemy warsztaty w ramach cyklu MIKO-ŁAJKI na Barce.
_____
Więcej o Sumonie:

Sumona Noor urodziła się i wychowała w Dhace, stolicy Bangladeszu, która słynie z kulinarnej i i kulturowej różnorodności. Wychowywana w tradycyjnej rodzinie, uczyła się gotowania w środowisku rodzinnym. Tak wykiełkowało jej zainteresowanie zdrową i ekologiczną żywnością oraz jedzeniem z różnych części świata. Sumona mieszka w Krakowie od czterech lat. W trakcie swoich podróży do wielu europejskich miast odkryła, że kuchnia Bangladeszu jest dość egzotyczna dla Europejczyków, chociaż jest ściśle związana z indyjskim jedzeniem. Dlatego też zdecydowała się przybliżyć nam potrawy i kulturę Bangladeszu. Od roku 2016 Sumona jest związana z konceptem foodsharingowym Eataway. Organizuje w swoim domu kolacje, podczas których serwuje krakowianom tradycyjną kuchnię bengalską. Hobby Sumony to ogrodnictwo, fotografia, podróże i gotowanie!

----- ENGLISH DESCRIPTION -----
Ahoy sailors! For a good start of the New Year, set out for an intercultural food cruise! The success of our „CHO na PHO” pop-up inspired us to work on new culinary events. And here is a new series of events ahead for you: KUK na BARCE!

KUK na BARCE is a unique weekend event, during which the cook takes over our boat and the kitchen, and the whole crew goes under the deck to prepare food for you. The event will be held periodically and we will invite a new chef for each edition. We will select extraordinary figures that will help us discover new culinary lands. Our Cook can be either a local creative chef or a talented foreigner from a distant country, who enchanted us with his passion, culinary talent and the desire to share his native tradition. Taste and experience it with us, ahoy culinary adventure!

BanglaDish is the first edition of Barka’s new culinary event series. Discover with us rarely explored lands of one of the most populated countries in the world - Bangladesh. Bengali cuisine is simple and unconfined, and on the other hand, demanding great creativity, skill of combining spices and extracting taste, from seemingly resistant ingredients. The cook, who takes over our rudder on the weekend of 13-14 January, is very talented and extremely adorable Sumona Noor, who has lived in Krakow with her family for over three years. She is in love with photography and cooking, and her talent and passion will help us prepare traditional Bengali dishes that are hard to find every day in Europe. We invite enthusiasts of meat, lovers of vegetable cuisine and whole families with children. Taste Bangladesh with Barka!

Menu:
- Chicken roast with pulao rice
- Beef curry with pulao rice
- Chotpoti with tamarind sauce and puchka, served with pulao rice (vegan)
Mango lassi

The dishes will be prepared in the most traditional way possible and served in a homely atmosphere. In addition to the main menu, we will try to introduce you to the traditions of Bangladesh, and for the youngest we will organize fun workshops.

About Sumona:
Sumona was born and brought up in Dhaka, the ever happening capital of Bangladesh which is famous across the country for its diverse food and culture. Being raised in a traditional family, she learns cooking in a perfect family environment and also grows interest in healthy and organic food as well as food from different parts of the world. Sumona has been living in this beautiful city, Krakow, for the last four years. Because of her travel to many European cities she found that Bangladeshi food is quite exotic to Europeans although its closely linked with Indian food. Hence she decided to introduce Bangladeshi food and culture in a bigger platform and has been associated with eataway, food sharing concept, since 2016. Sumona’s hobby is gardening, photography, travelling and of course cooking!

Pobierz Going. i miej miejski kalendarz zawsze pod ręką.
więcej
  skill     wielu     ciezko     propozycji     swoich     drugiej     demanding     dalekich     pracy     pulao     learns     hard     pozornie     traditions     mieszkajaca     skladnikow     veganmango     barkamenu     krakowie     wyciagania     ahoy     being     gotowanie     countries     kuchni     four     held     atmosferze     dzien     bengalska     over     eataway