Going. | Beer is the new wine - kolacja degustacyjna z Browarem Podgórz - Sissi Restaurant & Wine

Beer is the new wine - kolacja degustacyjna z Browarem Podgórz

16:00 | Sobota, 27 stycznia 2018
Sissi Restaurant & Wine

Jedzenie

119 zł

119 zł

Do niedawna degustacje polegające na łączeniu (parowaniu) jedzenia i alkoholu kojarzone były w Polsce głównie z winem. Jednakże rynek piwa rzemieślniczego (kraftowego) w naszym kraju od kilku lat gwałtowanie się rozwija. W samym 2017 roku wystartowały 52 nowe browary oraz ukazało się 1655 nowych piw. Nie mamy już jedynie jasnego lagera produkowanego masowo przez międzynarodowe koncerny. Obecnie na półkach sklepowych oraz w pubach odnaleźć możemy różnorodność piw zaskakujących bogactwem kolorów, aromatów oraz smaków. Każdy może znaleźć coś dla siebie - piwa o barwie bursztynowej, miedzianej, brązowej czy czarnej; piwa pachnące biszkoptami, toffi, sosnową żywicą, cytrusami, owocami tropikalnymi, bananami, goździkami, czekoladą czy kawą; piwa słodkie, wytrawne, kwaśne, mniej lub bardziej goryczkowe; piwa z dodatkiem owoców, kakao czy ostrych papryczek. Wszystko to sprawia, że piwo nie musi być już tylko niezauważalnym dodatkiem do posiłku, staje się zaś pełnoprawnym partnerem nawet dla najbardziej wykwintnej potrawy. I tego właśnie możecie Państwo oczekiwać po naszej kolacji – intrygującego połączenia wyśmienitych potraw i wysokiej jakości piwa rzemieślniczego.

Naszym partnerem w organizacji kolacji jest Browar Podgórz z okolic Rabki Zdrój. Został on założony w 2014 roku przez doświadczonego i utytułowanego piwowara domowego – Łukasza Jajecznicę, a w 2017 roku uzyskał dwa medale na ogólnopolskim Konkursie Piw Rzemieślniczych.

W trakcie wieczoru będziecie mieli Państwo możliwość spróbować 4 potraw (menu poniżej) sparowanych z 4 piwami w całkowicie różnych stylach. Pośród wybranych piw znajdą się dwa piwa premierowe, jeden medalista ostatniego Konkursu Piw Rzemieślniczych oraz jeden bezkonkurencyjny. Nazwy piw będziemy ogłaszać z czasem. Poza degustacją będziecie mogli Państwo posłuchać o historii poszczególnych stylów piwa, o podstawach sensoryki piwnej oraz zasadach łączenia piwa i jedzenia.

MENU DEGUSTACYJNE:

Danie I:
Dorsz i małża św. Jakuba, salsa cytrusowa
Danie II:
Konfitowany bażant, puree z pasternaku, marmolada z czerwonej cebuli
Danie III:
Gulasz z polskiej dziczyzny, maślane ziemniaki
Danie IV:
Banan w cieście francuskim, krem waniliowy, sos melasowy
Koszt kolacji z degustacją piw: 119 zł

Rezerwacje prosimy przesyłać na adres:
sissibistrokrakow@gmail.com
tel.602 234 555
lub
tel. 531 919 044

Pobierz Going. i miej miejski kalendarz zawsze pod ręką.
więcej
  konkursu     ziemniakidanie     aromatow     winem     sprobowac     wysmienitych     jednakze     danie     utytulowanego     pasternaku     rynek     lukasza     wystartowaly     bursztynowej     czarnej     laczenia     kraju     panstwo     okolic     znajda     toffi     tego     sparowanych     sensoryki     zywica     oglaszac     owocow     miedzianej     bezkonkurencyjny     miedzynarodowe     ostatniego     kolacji